,

Hoe breng je de veiligheid terug in je team?

Je voelt het aan alles. Er wordt niet gezegd wat er gezegd moet worden. Dat doe jij immers ook niet. Je weet dat een paar teamleden ontevreden zijn. Daar doen ze echter niets aan. Van één dame weet je dat ze zich onveilig voelt. Dat snap jij. Maar wat je daaraan moet doen weet je niet.

 

Op eieren lopen

Niet zeggen wat er gezegd moet worden is dodelijk voor een gevoel van veiligheid, voor de sfeer in je team EN voor de “productiviteit”. Redenen te over om er iets aan te doen dus! Maar wat dan? De informatie die je hebt wil je liever niet met het hele team delen. En toch, je voelt het zelf ook. Het zit je niet lekker. Je hebt het gevoel op eieren te lopen.

 

Je weet wat je krijgt

Het feit dat jij ook niet zegt wat je voelt en waar je behoefte aan hebt maakt jou net zo verantwoordelijk voor de sfeer en het gebrek aan veiligheid. Wat is de reden dat je het niet aankaart? Ben je bang voor de reacties? Bang dat ze je niet serieus nemen? Dat je geen steun krijgt? Dat er een conflict ontstaat? Dit is precies de reden waarom we dit soort situaties in stand houden. Nu weet je wat je krijgt en dat geeft gek genoeg een “veilig” gevoel.

 

Waar ben je bang voor? Dat geldt misschien voor anderen ook wel. Dan kan het lang duren…

 

Durf te delen

Het enige wat je kunt doen om deze situatie te doorbreken is door je kwetsbaar op te stellen. Door je gevoel uit te spreken. Niet oordelen, alleen delen met de groep hoe jij je voelt. Je hoeft niet huilend over de afdeling te rollen, je kunt benoemen wat de situatie met je doet, wat het voor jou betekent en welk effect het op jou heeft. De kans is heel groot, wanneer je het bij jezelf houdt, dat je anderen uitnodigt hetzelfde te doen. Zo creëer je consensus en in ieder geval begrip.

 

Conclusie en praktische waarde

Jij bent net zo goed onderdeel van het team en DUS verantwoordelijk voor de sfeer in het team. Dat betekent dat jouw reden om niet in te grijpen dezelfde is als die van anderen. Bovendien ben jij degene die dus de oplossing in handen heeft. Dat is spannend maar o, zo effectief.

 

 

De link met PRCHT

PRCHT helpt je om je relatie met anderen beter te begrijpen en effectief te beïnvloeden. Op die manier:

  • Communiceer je beter.
  • Krijg je beter contact met jezelf en anderen.
  • Houd je energie over om datgene te doen wat je moet doen.

Onveiligheid in een team is echt op te lossen. Spannend ja maar soms echt makkelijker dan je denkt.

Wil je weten wat PRCHT voor jou en/of jouw medewerkers kan betekenen? Klik dan HIER.

Afbeelding: Pixabay