,

Hard werken geeft geen stress. Wat dan wel?

Hard werken geeft geen stress. Wat dan wel?

Je ervaart stress in je leven. In meer of mindere mate. Korte momenten of voortdurend aanhoudende stress. Hard of veel werken wordt vaak met stress geassocieerd. Ten onrechte. Minder werken is dus niet de oplossing. Maar wat veroorzaakt dan wel stress? En belangrijker, wat doe je eraan?

 

Stress is broodnodig

Stress is primair bedoeld om je te behoeden voor gevaar. Om te zorgen dat je alle zintuigen op scherp hebt op het moment dat het erop aan komt. Jouw lichaam maakt stoffen vrij die je daarbij helpen. Heel nuttig als je op de snelweg moet anticiperen op een kantelende vrachtauto. Minder nuttig en zelfs schadelijk als jouw lichaam soortgelijk reageert op je telefoon, op je mail of op een verzoek van je schoonmoeder.

Stress is functioneel. Het help je. Echter, niet wanneer je voortdurend stress ervaart of stress ervaart in situaties die niet levensbedreigend zijn.

Jouw lichaam helpt je om te bevriezen, te vluchten of te vechten als er aanleiding is tot stress. Jouw ratio wordt uitgezet. Je handelt vanuit automatisme. Dat kost (fysieke) inspanning. Vandaar dat je je naderhand moe en emotioneel voelt. Je moet echt even bijkomen.

 

In de modder

Eckhart Tolle, een Duitse leraar en auteur op het gebied van spiritualiteit, beschrijft het hebben van stress als vastzitten in de modder. Jij ervaart namelijk stress op het moment dat je niet bent waar je wilt zijn. Net als wanneer je vast zit in een modderpoel, zo zegt hij.

Je klaagt en verzet je tegen het feit dat je vast zit in de modder. Hoe meer je vast komt te zitten, hoe meer jij je verzet. En hoe meer jij je verzet, hoe meer je vast komt te zitten. Je hebt medelijden met jezelf.

Het vastzitten in de modder is symbool voor dingen doen die je eigenlijk niet wilt. Of in een situatie terecht komen die je niet fijn vindt. Je wilt eigenlijk iets anders. In heel veel gevallen ben je je daarvan niet eens bewust en toch geeft het stress.

 

Hard werken en stress

Hard werken geeft dus geen stress. Want, als jij ervoor kiest om hard te werken en je beleeft hier plezier aan dan geeft het juist energie. Hard of veel werken bepaalt dus niet de mate van stress die je ervaart. Ergens zijn of iets doen wat niet aansluit bij jouw wens of verlangen daarentegen wel. Zoals ik al zei kan het heel goed zijn dat je je niet bewust bent van het feit dat jouw wensen en verlangens niet stroken met waar je nu bent. Dan lijkt het of jij stress ervaart door het harde werken. Maar misschien ben jij wel harder gaan werken omdat jij dácht dat dat de oplossing zou zijn voor iets anders wat jou stress geeft.

 

Word je gewaar

Het enige wat jij hoeft te doen en kunt doen is je gewaar worden van jezelf. Stress maakt dat je vanuit automatisme handelt. Dat je met behulp van oude patronen in overlevingsstand gaat. Dat betekent dat jij je niet bewust bent van je wensen, verlangens en primaire emoties. Daar zit ook precies het probleem en dus de oplossing. Vraag jezelf af:

  • Voel ik mij boos, bang, blij of verdrietig?
  • Hoe komt dat?
  • Welk verlangen zit er achter die emoties?

Bekijk je situatie zonder oordelen en neem enkel waar wat er is. Pas als je alle elementen hebt onderzocht en de emoties hebt gevoeld denk je na over wat in het hier-en-nu je opties zijn. Hoe voel je je bij de opties. Vaak hoef je nog niet eens in actie te komen om de rust te voelen. De stress neemt af.

 

Conclusie en praktische waarde

Je leeft in een tijd waarin het hebben van (torenhoge) ambities de norm is. De kans dat jij in een situatie komt waarin je niet bent waar je wilt zijn is daarom heel groot. Dit zul je vaak ervaren. Bovendien word je door social media voortdurend geconfronteerd met de successen van anderen. Dat maakt het er niet makkelijker op. Je denkt misschien dat het uitschakelen van je gevoel en gewoon doorgaan een oplossing is. Maar het tegendeel is waar. Zet je gevoel weer aan en ont-dek waar jouw verlangen zit.

 

 

De link met PRCHT

PRCHT helpt je om vanuit zelfbewust zijn keuzes te maken en stappen te zetten:

  • Je ervaart rust
  • Je hebt weer regie
  • Je doet het weer voor jezelf in plaats van voor anderen

Omgaan met stress is actueler dan ooit. Een burn-out ligt op de loer, vooral voor jonge mensen. Je kunt niet meer alles en je mag leren dat dat ook niet hoeft maar wat WIL jij?

Wil je weten wat PRCHT voor jou en/of jouw medewerkers kan betekenen? Klik dan HIER.