,

BOEK: Nooit meer te druk.

"Nooit meer te druk" - Tony Crabbe

Mijn lieve vriendin Tineke gaf me het boek: “Nooit meer te druk”. Op mijn lijf geschreven wat ik ben nogal…ehhh…ondernemend. Ik ging het cadeau dankbaar en fanatiek mét gele marker te lijf. Nog nooit las ik een boek waarin zo veel tips en theorieën stonden! Vanaf de eerste pagina had ik handvatten om in mijn dagelijkse praktijk andere keuzes te maken. Echt een aanrader!

 

Ezelsoortjes

Ik begon met ezelsoortjes te vouwen aan de pagina’s waar bruikbare info stond. Daar ben ik snel mee gestopt omdat bijna iedere pagina het waard was om omgevouwen te worden. Het lezen van “Nooit meer te druk” maakte dat ik het bijna te druk kreeg met het toepassen van de tips om het niet meer zo druk te hebben….

Ik heb bijvoorbeeld de meldingen van de apps op mijn mobiel uitgezet en pauzeer vaker tijdens mijn werk. Dat maakt meteen dat ik me beter kan focussen.

“Nooit meer te druk” van Tony Crabbe helpt je om je tijdsbesteding weer in eigen hand te nemen. Om je niet meer willoos te laten meesleuren in de stroom van verzoeken. Een boek die iedereen zou moeten lezen wat mij betreft.

 

Het lopend buffet

Het is onmogelijk om alle waardevolle tips en inzichten in dit blog met je te delen. Maar één wil ik je zeker niet onthouden. De schrijver, Tony Crabbe, vergelijkt de manier waarop wij met tijd omgaan met een lopend buffet.

Als een ober jou zou voorzetten, wat jij eet bij een lopend buffet, zo stelt hij, dan zou je dat van je leven niet accepteren. De meeste mensen eten namelijk alles door elkaar. Het is een ratjetoe van vanalles en nog wat.

We overwegen namelijk bij iedere bak: neem ik dit wel of niet? Zijn stelling is dat je naar het grote geheel moet kijken en moet besluiten: WAT ga ik nemen of doen? Alles om ons heen is voor het eerst in ons menselijk bestaan in overvloed. We MOETEN dus kiezen.

 

Verantwoordelijkheid nemen

Door je voortdurend mee te laten nemen in

  • de stroom van email;
  • de verzoeken van buitenaf;
  • de eindeloze reeks overleggen die we hebben…

…kiezen we er onbewust voor om ons te laten afleiden van onze échte taak. Het is een beetje als hangen voor de tv. Een soort van vermaak wat je eigenlijk niets brengt. Het ontslaat ons bovendien van de verantwoordelijkheid om keuzes te maken. In plaats van dat we zeggen: “Ik heb ervoor gekozen om dit niet te doen.” zeggen we vaak: “Ik heb geen tijd gehad.”

 

Timemanagement versus aandachtsmanagement

In “Nooit meer te druk” legt Tony Crabbe uit dat timemanagement ons alleen maar meer onder druk zet. Door je aandacht te richten op “tijd” raakt onze agenda alleen maar voller en willen we nog meer doen in een nog kortere tijd. Hij stelt dat we onze aandacht als leidraad moeten nemen. Door te besluiten hoe we onze aandacht zo goed mogelijk kunnen richten op een taak, worden we effectiever. We laten ons minder afleiden.

 

Conclusie en praktische waarde

Het boek “Nooit meer te druk” laat je zien waarom we zo druk zijn en overlaad je bovendien met opties om het echt anders te doen. Er is geen reden meer om te zeggen dat je te druk bent geweest. Je hebt andere keuzes gemaakt. Echt een boek van deze tijd en van waarde voor iedereen die soms even net meer weet hoe die het allemaal moet doen.

 

De link met PRCHT

PRCHT helpt je om MOETEN en WILLEN weer in balans te krijgen:

  • Je voelt je weer “in control”
  • Je hebt meer energie en plezier

Dit boek sluit daar helemaal bij aan. Mensen krijgen geen stress van te hard werken. Mensen krijgen stress wanneer MOETEN en WILLEN niet in balans zijn. Dat zit in onszelf en kunnen we dus ook zelf veranderen.

Wil je weten wat PRCHT voor jou en/of jouw medewerkers kan betekenen? Klik dan HIER.