Vertrouwen is het enige wat ik (nodig) heb.

PRCHT- Voor krachtige professionals

Vertrouwen is het enige wat je in beweging brengt. Pas als je erop vertrouwt dat er iets te halen of te winnen valt, zul je stappen zetten. Dat zie ik bij de mensen die ik begeleid maar ook bij mezelf. Ik ben startend ondernemer. Ik heb ambities. Maar GEEN glazen bol. GEEN garanties dus. Het vertrouwen dat ik mijn ambities ga waarmaken, maakt dat ik durf te gaan. Maar het vertrouwen is ook wel eens weg…

 

Een golf die komt en gaat

Dat vertrouwen, in mezelf, in de toekomst, is er vaak wel. Anders was ik niet voor mezelf begonnen. Maar het hebben van vertrouwen is geen vanzelfsprekendheid. Door te oefenen lukt het me steeds beter om dat stukje in mijzelf aan te boren.

Soms zie ik het even helemaal niet meer zitten. Dan denk ik: “Waar ben ik aan begonnen?! Hoezo gaat het mij lukken?!” Dan ben ik boos, bang en verdrietig tegelijk.

Juist door mij hier bewust van te zijn, erbij stil te staan en de emoties te voelen en te onderzoeken, ebben ze langzaam ook weer weg. De energie die me dat geeft, gebruik ik om keuzes te maken en stappen te zetten om weer door te gaan.

 

Als een blok aan je been

De mensen die bij mij komen leveren een voortdurend gevecht om deze emoties te ontkennen. Onbewust weliswaar. Ze willen de teleurstelling en misschien ook pijn dat dingen anders zijn dan ze wensen niet voelen.

Door emoties te ontkennen blijf je weg bij het ongemak, bij de pijn. Voor veel mensen een overlevingsstrategie. Wil je echter verder komen dan zul je ze aan moeten gaan.

Het ontkennen van verdriet, boosheid en frustratie lijkt een oplossing. Echter, je zult ze onbewust blijven voelen als belasting. Het weerhoud je ervan te doen wat je eigenlijk wilt. Dat voelt zwaar en geeft stress.

 

Verlangen en risico

Het loslaten of ontkennen van mijn verlangen ligt ook bij mij op de loer als het me te spannend wordt. Als ik bang ben voor de risico’s dan lijkt het beter om mijn wensen en ambities los te laten. Dat is wat veel mensen doen. Het is verleidelijk. Het omgekeerde is echter waar. We verlangen allemaal ergens naar. De hele dag. Grote en kleine dingen. Het durven recht doen aan ons verlangen maakt ons gelukkig en mentaal gezond. Onvermijdelijk bij het nastreven van ons verlangen is het “risico” op “mislukking”.

 

Je enige houvast

Zoals ik al zei heb ik geen glazen bol. Jij ook niet vermoed ik. Dat betekent dat ons verlangen ons kompas is en het vertrouwen dat het gaat lukken onze enige drijfveer. Zorg er dus voor dat je gevoelens van teleurstelling en boosheid waarneemt en onderzoekt als ze er zijn. Gebruik ze om erachter te komen wat precies je wens is. Daarnaast ga je op zoek naar alles wat jou het vertrouwen kan geven om de uitdaging aan te gaan. Dat hoef je niet alleen te doen. Je mag ook iemand anders vragen om zijn vertrouwen in jou uit te spreken.

 

Spannend is ook leuk

Ik heb geen geplaveid pad gekozen door te gaan ondernemen. Dat is zeker niet altijd makkelijk maar voor mij wel het leukste wat er is. Het is alles behalve comfortabel en voorspelbaar. Het geeft mij de ruimte om mijn ambities na te streven. Ik geloof dat het voor iedereen belangrijk is om uitdagingen aan te (durven) gaan. In grote of in kleine vorm. Zo blijf je jezelf verbazen en opnieuw ont-dekken.

 

De link met PRCHT

PRCHT helpt je jezelf te ont-dekken:

  • Je wordt je meer bewust van je verlangens
  • Je gaat beter communiceren
  • Je maakt makkelijker keuzes
  • Je voelt je je energieker

Mijn proces in mijn rol als professional en ondernemer is voor mij een belangrijke proeftuin voor de begeleiding die ik bied. Alles wat ik lees en leer slurp ik op en probeer ik uit. Het maakt dat ik mezelf steeds beter leer kennen en blijf groeien, ook als coach en trainer.

Wil je weten wat PRCHT voor jou en/of jouw medewerkers kan betekenen? Klik dan HIER.