,

BOEK: De giraf en de jakhals in ons.

"De giraf en de jakhals" - Justine Mol

Het boek van Justine Mol telt slechts 127 pagina’s, is toegankelijk en erg praktisch (zowel op persoonlijk als op professioneel vlak). Het gaat over GEWELDLOOS COMMUNICEREN en schetst een prachtig beeld van de giraf en de jakhals. Met de beschrijving van hun gedrag ga je op zoek naar die giraf en die jakhals in jezelf. Het helpt je op zowel professioneel als persoonlijk vlak om nader tot jezelf en elkaar te komen.

 

Liefdevol

Stel je die giraf eens voor. Het grote dier met de prachtige ogen en zachte oren. Zijn bewegingen zijn rustig en weloverwogen. Met de lange nek overziet hij alles. De giraf staat symbool voor jouw liefdevolle, warme kant. Met het vermogen om te luisteren en begripvol te zijn.

Het boek brengt de giraf door het beeld van het warme, liefdevolle dier en de typeringen van zijn gedrag tot leven. Naarmate ik het boek las kon ik de giraf in mij steeds beter ontdekken.

“De giraf en de jakhals in ons” helpt je om in het contact met anderen maar ook met jezelf de giraf in te zetten. Daar zijn geen oordelen en is ruimte voor begrip.

 

De waarde van kritiek en boosheid

Geweldloos communiceren roept bij jou misschien ook op dat boosheid en kritiek weggepoetst moeten worden. Maar het tegendeel is waar. Wil je lastige situaties daadwerkelijk oplossen dan heb je ook de kritische, boze kant van jezelf nodig. Jouw jakhals.

Boosheid en frustratie heeft bij mij lang een negatieve lading gehad. Ik vond dat het weinig toevoegde aan een discussie of conflict. Ik wist inmiddels beter en toch hielp ook dit boek mij om mijn boosheid te omarmen en juist aan te boren!

Je kunt je jakhals wegsturen, zo geeft de schrijfster aan, maar dan komen er alleen maar meer jakhalzen. Luister naar hem en stel hem gerust.

 

Geen spel

Er is geen goed of slecht aan de jakhals of de giraf. Ze zijn er allebei en hoe meer je leert om ze beiden in te zetten, hoe beter je communiceert en aan alle partijen recht doet. Als je probeert altijd maar je giraf het werk te laten doen dan leidt dat tot een soort spel, een kunstmatig soort vriendelijk zijn. Daar zul je zelf last van hebben en anderen hebben gauw genoeg door dat je niet “echt” bent.

 

Oortjes

Het boek van Justine Mol daagt je uit om “oortjes” op te zetten. Als het moet letterlijk. Giraffenoortjes of jakhalsoortjes. Naar jezelf, de ander, naar de jakhals in jou en de giraf in jou. Je kunt de oortjes namelijk draaien en afhankelijk waar ze op gericht zijn ontvangen ze waardevolle informatie.

 

Conclusie en praktische waarde

Met het boek “De giraf en de jakhals in ons” leer je om verschillende kanten van jezelf AAN te zetten. Ook de kanten waarvan je misschien denkt dat je ze niet hebt of dat ze van weinig waarde zijn. Je leest het boek in een paar avondjes uit en kunt meteen aan de slag. Deel het met je team of geliefden zodat je er samen mee aan de slag kunt.

 

De link met PRCHT

PRCHT helpt je jezelf te ont-dekken:

  • Je wordt je meer bewust van je verlangens
  • Je gaat beter communiceren
  • Je maakt makkelijker keuzes
  • Je voelt je je energieker

De metafoor van de giraf en de jakhals met het de theorie van geweldloos communiceren helpt daarbij. Het is een heel praktische manier om naar jezelf te kijken en ont-dekkingen te doen.

Wil je weten wat PRCHT voor jou en/of jouw medewerkers kan betekenen? Klik dan HIER.