,

“Slik de kikker” om te doen wat je moet doen.

Je kent het wel. Je hebt vanalles te doen. Daarvan heb je een paar taken die je op de een of andere manier steeds voor je uit schuift. De ultieme reden om te verzanden in het wegwerken van mail, het checken van je socials of filmpjes te kijken van mensen die je eigenlijk niet kent en ook niets toevoegen aan je dagbesteding. Dé tip: begin je dag met het slikken van een kikker. WAAAAT?! Ik leg je uit wat dat is en waarom het je leven zal veranderen. 

 

Druk of smoes?

Ja, je bent druk. Maar de vraag is even hoe jij komt tot de taken die je verricht op een dag. Misschien is druk zijn voor jou onbewust namelijk de ultieme escape om niet datgene te doen wat je eigenlijk écht wilt. Datgene wat jouw gaat onderscheiden en waar je echt blij van wordt. Die taken die het verschil maken zijn vaak groot en ingewikkeld. Dat is spannend.

Spannende, niet kant-en-klare taken geven uiteindelijk het meeste voldoening en maken het verschil. Toch kiezen we liever voor het kruimelwerk.

Als je wilt kun je je aandacht eindeloos besteden aan het ingaan op verzoeken van buitenaf. Dat zijn er nogal wat. Je hebt je nieuwsapps, je social media, je mail en vergaderingen. Er is dus altijd wel een reden om niet datgene te doen waar JIJ voor staat. Waar je zin in hebt. Wat jou succes gaat brengen.

 

Slik de kikker

Brian Tracy introduceerde de Slik de kikker- methode. Hij zegt dat je je (werk)dag niet moet beginnen met het willoos ingaan om verzoeken van buitenaf. Hij adviseert om elke dag te starten met het slikken van een grote kikker. Een walgelijke klus, als je er zo over nadenkt. Zo voelt die ene taak ook vaak.

Die ene taak, waar je zo tegenaan hikt, omdat je niet weet waar je moet beginnen als eerste oppakken. Dus voordat je aan de slag gaat met verzoeken van buitenaf. Slik die kikker!

Als je namelijk ’s ochtend begint met het slikken van de kikker dan heb je het belangrijkste en het lastigste gedaan. Dan gaat de rest van je dag er heel anders uitzien. Bovendien heb je veel meer het gevoel dat JIJ bepaalt hoe je dag eruit ziet.

 

Energie voor tien

De meeste mensen en jij dus waarschijnlijk ook, beginnen met het wegwerken van mail. Dat deed ik ook meestal. En eerlijk gezegd, als ik niet scherp ben nog steeds. Of misschien niet eens als ik niet scherp ben, ook als ik geen zin heb om de dag met een kikker te beginnen. Het is gewoon een slap verhaal. Helemaal nu ik weet hoe het werkt. Maar als ik WEL die kikker slik, dus die telefoontjes pleeg die ik spannend vind of die presentatie voorbereid waarvan ik niet goed weet waar ik moet beginnen, dan ben ik toch blij. Het geeft me het gevoel van regie. Daarna heb ik energie voor tien, heb ik mijn mail zo weg en ben ik fris om ZELF te bepalen hoe mijn dag er verder uit gaat zien.

 

“Old habits die slowly”

Maar het valt niet mee want, zoals ik al zei: ik merk dat ik zelf ook met regelmaat nog “terugval”. En dat gebeurt niet zomaar, dat gebeurt wanneer ik mij weer onttrek van mijn verantwoordelijkheid om mijn dag zinvol in te vullen. Dat kost namelijk ook focus en energie en soms heb ik daar geen zin in.

Paar tips:

 • Zet je meldingen uit op je telefoon en laptop.
 • Zorg dat als je laptop opstart dat alleen de programma’s die je ook echt nodig hebt automatisch opstarten. De rest niet!
 • Maak een lijstje met de prio’s voor de dag en voel welke taak als kikker kan fungeren. Daar begin je mee.
 • Zet een wekkertje o.i.d. om in elk geval bijvoorbeeld 30 minuten met echt alleen die ene taak bezig te zijn. Dat lijkt weinig maar moet jij eens zien wat je voor elkaar krijgt als jij je even niet laat afleiden!

Als je maar lang genoeg deze nieuwe gewoonte aanwent dan weet je op een gegeven moment niet beter en kijk je uit naar je kikker van de dag. Zo, die hebben we gehad!

 

Conclusie en praktische waarde

Er komt zoveel op ons af. We zijn nog lang niet voldoende toegerust om goed om te gaan met de grote hoeveelheid info die op ons afkomt en de verzoeken die er liggen. We zullen echt moeten leren om zelf keuzes te maken en de consequenties die deze keuzes met zich meebrengen te kunnen dragen. Dat vereist (zelf)inzicht, aandacht en heel veel oefening. Dus, elke dag een klein kikkertje is al een heel goede start!

 

 

De link met PRCHT

PRCHT helpt je om vanuit zelfbewust zijn keuzes te maken en stappen te zetten:

 • Je ervaart rust
 • Je hebt weer regie
 • Je doet het weer voor jezelf in plaats van voor anderen

Omgaan met stress is actueler dan ooit. Een burn-out ligt op de loer, vooral voor jonge mensen. Je kunt niet meer alles en je mag leren dat dat ook niet hoeft maar wat WIL jij?

Wil je weten wat PRCHT voor jou en/of jouw medewerkers kan betekenen? Klik dan HIER.

2 antwoorden
 1. M. Joosten
  M. Joosten zegt:

  O wat verhelderend! En herkenbaar. Zelfs als je de werkgerechtigde leeftijd hebt overstegen doet zich dit voor. Die kikker ga ik slikken. Blij dat ik nog genoeg uitdaging heb om iedere dag een kikker uit te zoeken! Dank je

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] jouw dag met de lastigste taak. Slik de kikker eerst om zo maar eens te zeggen. Die taak waar je tegenaan zit te hikken is waarschijnlijk zo […]

Reacties zijn gesloten.