,

Slaapverwekkend blog over slapen én tips OM te slapen.

Slaap jij te weinig of juist te veel? Het is allebei niet handig, zo blijkt. Maar hoe weet je of je genoeg of juist te veel slaapt? En hoe zorg je ervoor DAT je goed kunt slapen? Hoewel er in de wetenschap nog heel veel onduidelijk is over slaap, zijn er toch een aantal dingen waar je op kunt letten en die je kunt doen. 

 

Hoe slapen WE eigenlijk

Sinds ik weet hoe belangrijk slaap voor me is, staat het aanzienlijk hoger op mijn prioriteitenlijstje. En daar ben ik blij mee want het voelt voor mij goed. Ik behoor daarmee, verwacht ik, tot de 90% Nederlanders die voldoende slaap krijgt. Dat betekent dat 10% te weinig en soms zelfs te veel slaapt. Dat is best netjes in verhouding met de VS waar ruim 30% van de mensen te weinig zijn bedje ziet.

We kunnen niet zonder slaap. Het is een fundamentele behoefte van ons lijf en toch lukt het niet iedereen om hier genoeg van te “nemen”.

Tegenwoordig kun je allerlei apps installeren op je smartphone om bij te houden hoe je slaapritme verloopt. Deze apps schijnen alleen zinvol te zijn voor de mensen die al goed slapen. Als je namelijk meet dat je niet goed slaapt dan weet je eigenlijk nog niets. En dat je niet goed sliep had je waarschijnlijk zelf ook wel in de gaten.

 

Hoe lang moet je slapen?

Daar kan niemand jou helaas een antwoord op geven. Als je bij de huisarts komt met vermoeidheidsklachten dan is de kans groot dat je te horen krijgt dat je meer moet slapen. Maar te veel slapen heeft ook een negatief effect. Je moet dus voor jezelf onderzoeken hoeveel slaap je nodig hebt.

Gemiddeld hebben volwassenen tussen de zeven en negen uur slaap nodig per nacht. De Amerikaanse president Trump beweert met slechts een paar uur af te kunnen. Maar dat schijnt echt niet goed voor je te zijn.

Natuurlijk hangt de hoeveelheid slaap die je nodig hebt ook af van hoe goed je slaapt. Hieronder vind je tips voor een goede nachtrust.

 

Wat nou als slapen niet zo goed lukt?

Te weinig slaap heeft invloed op de werking van onze hersenen. Je kunt je slechter concentreren, je geheugen gaat achteruit, uiteraard ben je vermoeid en emotioneel instabiel. Maar slaap heeft ook invloed op onze stofwisseling, op onze hormoonhuishouding en afweersysteem. Slaap is een fundamentele behoefte van ons lichaam.

Te weinig slapen kan komen door een verstoring van je biologische klok, te actief zijn tegen de tijd dat je lichaam graag in de ruststand wil of door serieuze slaapproblemen die in sommige gevallen zelfs erfelijk kunnen zijn. Dit geldt met name voor vrouwen.

 

Hoe kan ik beter slapen?

Jouw slaapbehoefte wordt gedreven door twee lichamelijke processen. De ene is dat de behoefte toeneemt naarmate je langer wakker bent. De tweede heeft te maken met je biologische ritme. Als jij altijd rond 22.00u gaat slapen, zul jij je rond die tijd ook moe gaan voelen. Helaas gooien tegenwoordig kunstmatig licht van bijvoorbeeld tv, tablet of mobiel roet in het eten. Ons lichaam denkt dat we nog in de “actie”-stand moeten staan.

Een paar tips om beter te slapen:

  • Zorg voor regelmaat. Je lichaam wordt dan vanzelf moe op het verwachte tijdstip.
  • Mijd beeldschermen vanaf ongeveer een uur voordat je naar bed wilt gaan. Dus weg met die telefoon uit de slaapkamer!
  • Zorg dat je slaapt in een rustige, donkere ruimte. Gebruik eventueel oordopjes.
  • Onderzoek hoeveel slaap jij nodig hebt door een tijdje een bepaald ritme aan te houden en te ervaren hoe jij je voelt.
  • Wees zuinig met koffie, alcohol en energiedrankjes.

 

Conclusie en praktische waarde

Het is dus vooral een kwestie van het aanpassen van je gewoontes en slaap tot een prioriteit te maken. Maar als je je bedenkt dat een brein dat te weinig slaap krijgt gevoeliger is voor beloning, impulsiever is en meer risico’s neemt dan is het misschien nog niet eens zo moeilijk om hier aandacht voor te hebben.

 

 

De link met PRCHT

PRCHT helpt je om vanuit zelfbewustzijn keuzes te maken en stappen te zetten:

  • Je ervaart rust
  • Je hebt weer regie
  • Je doet het weer voor jezelf in plaats van voor anderen

Voor jezelf zorgen en zorgen dat je de energie hebt om de dingen te doen die jij WILT doen, is genoeg slaap belangrijk.

Wil je weten wat PRCHT voor jou en/of jouw medewerkers kan betekenen? Klik dan HIER.