,

Een onveilige sfeer? Let’s put the fish on the tabel!

Heb jij het gevoel dat er dingen spelen maar dat ze niet worden uitgesproken? Op de een of andere manier kom je er niet achter wat er is maar je voelt het gewoon. Het geeft een onveilige sfeer. Je gaat mensen verdenken van roddel en achterklap, je wilt er achter komen wie hier de veroorzaker van is. Je wilt dat het stopt. Troost je, de oplossing ligt bij jou.

 

Vertrouw op je (onderbuik) gevoel

Je mag stoppen met het zoeken naar een oorzaak. Je hoeft alleen maar op je intuïtie te vertrouwen. Deze intuïtie is namelijk altijd juist. Jouw onderbuikgevoel vertelt jou precies DAT er iets aan de hand is. Meer hoef je niet te weten. Je hoeft geen ARGUMENTEN te hebben om dingen bespreekbaar te maken. Dikke kans dat jij onbewust vooral argumenten zoekt om het NIET aan te kaarten. Maar jouw GEVOEL zegt genoeg.

 

Zo kun je eindeloos door gaan

Als jij jouw gevoel niet uitspreekt dan draag jij net zo goed bij aan een onveilige sfeer. Net als jij hebben meer mensen uit je team, zo niet iedereen, redenen om hun gevoel niet uit te spreken. Dat VOEDT de onveiligheid onnodig. Zo kan deze situatie eindeloos door gaan. Er is maar een manier om te doorbreken. Het is tijd: “Let’s put the fish on the table.”

 

Je hoeft alleen te benoemen

Zolang je namelijk die rotte vis onder de tafel houdt zal hij meer en meer gaan stinken. Je kunt wel doen alsof hij er niet is maar hij is wel! Je zult dus iets moeten doen. En het lijkt ingewikkelder dan het is. Je hoeft alleen jezelf EN je teamleden serieus te nemen en een gesprek te regelen. Vervolgens benoem je wat je voelt. Geen beschuldigingen, geen oordelen slechts de waarneming van je gevoel.

 

Dé reden om ook niets te doen

Dat is zo spannend om te doen! Je stelt je namelijk enorm kwetsbaar op en je weet niet hoe anderen gaan reageren. Dit is ook precies de reden waarom de meeste mensen het gevoel van onveiligheid onbewust in stand willen houden. Het is namelijk spannend om het open te gooien. Je weet nu wat je krijgt en dat weet je niet als je de kwetsbaarheid opzoekt.

 

Zie het als kans

Er is dus lef nodig om patronen te doorbreken. Maar stel je eens voor hoe het zou zijn als die vieze, stinkende vis weg is. Dan is er weer ruimte voor (werk)plezier en openheid. Bovendien is een heldhaftige actie als je kwetsbaar opstellen de ultieme manier om dichter bij elkaar te komen dus het is ook zonde om die kans te laten liggen.

 

Conclusie en praktische waarde

Vertrouw altijd op je gevoel en wacht niet met benoemen tot je argumenten gevonden hebt. Waarschijnlijk is het vinden van argumenten namelijk dé reden om niets te doen. Net zoals alle anderen. De hoogste tijd om de vis boven tafel te krijgen. je doet er jezelf en anderen een groot plezier mee. Het enige wat je hoeft te doen is benoemen wat je voelt. De rest volgt vanzelf.

 

 

De link met PRCHT

PRCHT helpt je om dichter bij jezelf te komen. Niet alleen voor jezelf maar voor iedereen op de werkvloer:

  • Je merkt dat je meer energie hebt
  • Je krijgt meer en beter contact met jezelf en anderen
  • Jij en je team worden weerbaarder en krachtiger

Ja, het is spannend om je kwetsbaar op te stellen. Ja, je bent een geweldig voorbeeld voor anderen. Druk deze positieve stempel op de cultuur van je bedrijf en nodig anderen daarmee uit om mee te doen. Je zult zien dat jullie met elkaar kunnen groeien.

Wil je weten wat PRCHT voor jou en/of jouw medewerkers kan betekenen? Klik dan HIER.