,

Hoe jij aan het einde van je dag nog energie over houdt.

Regelmatig krijg ik te horen: “Waar haal jij de energie toch vandaan?” Mensen zijn verbaasd over hoe ik het voor mekaar krijg. Misschien denken ze tegelijkertijd dat in nou eenmaal heel veel energie heb. Alles behalve dat is het geval. Ik kan je een tipje van de sluier oplichten over hoe ik mijn energie manage.

 

Cirkel van invloed

Momenteel lees ik voor de tweede keer de zeven eigenschappen van Covey. En weer ben ik onder de indruk van zijn zeer praktische en krachtige cirkel van invloed. Het is zo’n eenvoudig model maar het effect op je leven als je hem weet toe te passen is indrukwekkend. Deze cirkel van invloed is een van de dingen die ik inzet om én veel te doen én energie over te houden aan het einde van de dag.

 

Maar hoe dan?

Ik zal het je uitleggen: er gebeuren dingen in je leven. Je kat gaat dood, je collega loopt weer eens te zeuren, jouw leidinggevende luistert niet naar je, je kind wil zijn spruitjes niet proeven en je eet chocolade terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Dit gebeurt in je cirkel van betrokkenheid. Het heeft invloed op je leven, of je nu wilt of niet.

Er gebeuren nu eenmaal veel dingen in je leven waar je niet per se voor kiest. Deze gebeurtenissen doen iets met jou.

Op heel veel gebeurtenissen, ervaringen, heb jij geen invloed. Wat jij ook doet, jouw kat blijft dood. Jij kunt mopperen over jouw leidinggevende die niet naar je luistert maar daarmee gaat hij niet ineens WEL naar je luisteren. In jouw cirkel van betrokkenheid zit een tweede cirkel, de cirkel van invloed. Deze geeft weer waar jij WEL invloed op hebt. Besteed jij aandacht aan de dingen die je niet kunt veranderen dan verklein je je cirkel van invloed. Focus jij op de dingen waar je wel invloed op hebt dan vergroot jij de cirkel van invloed.

 

Hoe kun je toch invloed uitoefenen?

En hier zit de uitdaging want, waar jij invloed op hebt is niet altijd meteen duidelijk. Jouw kat is dood. Daar heb je geen invloed op. Maar op hoe jij hiermee omgaat wel. Je kunt mopperen over jouw leidinggevende maar je kunt ook een gesprek aangaan. Je kunt van jezelf balen dat je chocolade eet of je accepteert dat je even iets doet wat je eigenlijk niet oké vindt. Wat je ook kunt doen is onderzoeken hoe je er vanaf kunt blijven.

 

Je hebt alleen invloed op jezelf

Er is een element waar je altijd wel invloed op hebt. Dat ben je zelf. Je hebt namelijk ALTIJD invloed op hoe jij met dingen omgaat. Dat is voor sommige mensen lastig om te beseffen maar als je dit eenmaal hebt ontdekt dan vergroot jij je cirkel van invloed enorm. En daarmee houd je heel wat energie over. Je vecht niet meer tegen de verkeerde dingen maar investeert in wat effect heeft.

 

Geef me de MOED om te veranderen wat ik kan veranderen, geef me de KRACHT om te dragen wat ik niet kan veranderen en geef me de WIJSHEID om het verschil tussen die twee te zien.

 

Conclusie en praktische waarde

Veel energie gaat verloren doordat jij vecht tegen iets wat je niet kunt veranderen. Het enige waar jij echt invloed op hebt is hoe jij zelf reageert op jouw omgeving. Door daar je energie in te steken zul je zien dat je ook ineens meer invloed hebt. Je voelt dat je minder wordt meegesleept door het leven en dat jij meer regie hebt. Je steekt jouw energie in de dingen die er toe doen.

 

 

De link met PRCHT

PRCHT helpt je om je energie beter te managen. Niet door timemanagement toe te passen maar door je bewust te worden van waar je energie naartoe gaat:

  • Je merkt dat je meer invloed op je leven hebt
  • Je houdt energie over
  • Je bent flexibeler en creatiever

Je kunt wel boos blijven op die medewerker omdat hij niet doet wat je zegt maar dat is eigenlijk energieverspilling. Ga op zoek naar waar je wel invloed op hebt en vergroot je cirkel van invloed. Dat maakt je werk leuker.

Wil je weten wat PRCHT voor jou en/of jouw medewerkers kan betekenen? Klik dan HIER.