BOEK: Stop met aardig zijn.

De schrijver van het boek, Thomas d’Ansembourg, zegt niet dat je niet meer aardig mág zijn. Hij daagt je uit om het masker van aardig zijn af te zetten. Hij laat je zien dat je een veel rijker leven hebt als je ECHT bent. Een boek naar mijn hart. Leest bovendien lekker weg en is praktisch toepasbaar.

 

Je leerde je aanpassen

Als kind kon je nog zo heerlijk onomwonden zeggen wat jij ergens van vond. Je was je namelijk (nog) niet bewust van de sociale normen. Je stond dicht bij je gevoel en uitte dat, zonder al te veel rekening te houden met anderen. Daar werd niet altijd positief op gereageerd. Je leerde dat het niet netjes is om te zeggen dat jij jouw tekening mooier vond dan die van je nichtje, je leerde dat je je moest beheersen als je het ergens niet mee eens was.

 

Aanpassen is niet altijd helpend

Je leerde je aanpassen aan de gedragsregels die gelden binnen jouw omgeving. Fijn, zo’n keurig aangepast kind zou je zeggen. Echter, de consequentie van deze aanpassing is dat jij, nu je volwassen bent, je soms meer aanpast dan goed voor je is. Het kan zijn dat jij überhaupt niet meer voelt wat eigenlijk je behoefte is. Het kan ook zijn dat je het wel voelt maar dat je ratio zegt dat je er niets mee moet doen.

 

Aardig zijn geeft onrust

Jouw emoties en behoeftes niet goed lezen of er niet naar handelen geeft onrust. Misschien voor jou aanleiding voor stress, chagrijn, fysieke klachten, emotionele instabiliteit of vluchten in eten, alcohol, shoppen, gamen etc. Allemaal manieren om “die rust” te vinden. Helaas helpen ze niet. Zolang je vindt dat je aardig en vriendelijk moet zijn, zul je niet ontdekken waar je nou eigenlijk zelf naar verlangt.

 

Gebrek aan contact doet pijn

Het boek “Stop met aardig zijn” gaat niet over niet langer ten koste van alles aardig zijn, het gaat over het aangaan van contact met jezelf én de ander. Het ontbreken van dit contact doet namelijk pijn. Het maakt dat je oordeelt, dat je relaties bekijkt vanuit wie er gelijk heeft en dat je de ander verantwoordelijk maakt voor jouw leven. Zodra je contact leert aangaan met jezelf en de ander zul je makkelijker jezelf kunnen zijn.

 

Minder aardig en meer echt

De schrijver, Thomas d’Ansembourg, helpt je in te zien waarom het zo belangrijk is dat je je masker afzet. Hij verklaart bovendien waarom dit zo spannend is. En hij helpt je stap voor stap om de cirkel van oordelen en geforceerd aardig doen te doorbreken. Je doet er jezelf en alle mensen om je heen een enorm plezier mee door minder aardig en meer echt te zijn.

 

Conclusie en praktische waarde

Aardig zijn is leuk en fijn, tenzij het ten koste van jezelf en je relaties gaat. En dat gaat het bijna altijd. Echt zijn is het enige wat je hoeft te doen. Het lijkt zo simpel maar dat is het niet. In het boek “Stop met aardig zijn” laat Thomas d’Ansembourg je zien waarom het niet handig is om alleen maar aardig te zijn. Hij verklaart waarom je het toch doet en hij helpt je om uit die routine te stappen. Een echt cadeau!

 

 

De link met PRCHT

PRCHT helpt je om dichter bij jezelf te komen. Niet alleen voor jezelf maar voor iedereen op de werkvloer:

  • Je merkt dat je meer energie hebt
  • Je krijgt meer en beter contact met jezelf en anderen
  • Jij en je team worden weerbaarder en krachtiger

Ja, het is spannend om je kwetsbaar op te stellen. Ja, je bent een geweldig voorbeeld voor anderen. Druk deze positieve stempel op de cultuur van je bedrijf en nodig anderen daarmee uit om mee te doen. Je zult zien dat jullie met elkaar kunnen groeien.

Wil je weten wat PRCHT voor jou en/of jouw medewerkers kan betekenen? Klik dan HIER.