Groeipijn is onvermijdelijk. Zo weet je dát je groeit.

Wat zijn de meest leerzame momenten in je leven geweest? Waarschijnlijk niet toen het je voor de wind ging. De kans is groot dat jij het meest hebt geleerd van ervaringen die anders gingen dan gepland. Daar waar het even lastig was. Of zelfs pijnlijk.

 

Spontane leermomenten

Leermomenten doen zich vaak spontaan voor. Als het even anders gaat dan je wilde. Dat levert frustratie, verdriet, boosheid, angst of zelfs een mix van dit alles. Heel in het klein als je vandaag te laat bent voor een belangrijk gesprek omdat je gisteren gewoon te lui was om te tanken en het je dat nu meer tijd kostte dan je lief was. En in het groot als je een belangrijke klant kwijt bent omdat je er te weinig aandacht aan hebt besteed.

 

No pain no gain

Je kunt jezelf wel voor je kop slaan. Of iemand anders. Je zou het liefst verdwijnen in een gat in de grond. Er niet willen zijn. In het beste geval gebruik je deze energie om te groeien. Om te zorgen dat het je niet nog een keer gebeurt. Het was niet fijn maar je gebruikt de ervaring om te groeien. Om beter te worden. We zeggen niet voor niets: “No pain no gain” en “If it doesn’t kill you it makes you stronger”.

 

O-zo-spannend

Het wordt anders wanneer je BESLUIT te willen groeien. Dan verandert er iets. Want precies de pijn die er voor nodig is OM te groeien is hetgeen dat je zal tegen houden. Als je doet wat je altijd al deed zul je krijgen wat je kreeg. Dat wist je al. Maar nu? Want, dingen anders doen dan je gewend bent is ook o-zo-spannend. Hoe zal het uitpakken? Hoe zullen anderen reageren? Wat nou als ze het niets vinden? Of het er niet mee eens zijn? Of het heeft niet het effect wat ik voor ogen heb…. Het maakt je kwetsbaar. Onzeker. En toch is groeipijn onvermijdelijk.

 

Groeipijn is een goed teken

Je zou zelfs kunnen zeggen dat als je iets wilt bereiken en echt stappen wilt zetten dan hoort groeipijn daar bij. De andere kant is dat wanneer je het ongemakkelijke en zelfs pijnlijke aan durft te gaan en ook daadwerkelijk aan gaat, dan weet je dat je groeit. Dus de beloning is groot. Maar helaas zijn wij mensen meer bezig met het vermijden van het ongemakkelijke dan het streven naar dat wat het ons wellicht zou kunnen opleveren.

He, ik leef nog!

Ik ben een masochist wat dat betreft. Ik wil graag groeien. Ik dompel mij daarom “graag” onder in ongemak. Gedoseerd, dat wel maar ik ga het niet uit de weg. En iedere keer concludeer ik: he, ik leef nog! En ik ben er nog niet maar ik heb van deze ervaring weer geleerd. Mijn zelfvertrouwen groeit en daarmee durf ik de volgende stap aan.

 

Conclusie en praktische waarde

Je hebt het nodig om je te ontwikkelen. Dat geldt ook voor jouw mensen. Echter, het lijkt comfortabeler om te blijven waar je bent. Omdat, jezelf verbeteren of stappen zetten met je team ook retespannend is. Besef dat groeipijn onvermijdelijk is. Neem het als graadmeter in een je proces. Het helpt je wellicht om in beweging te durven komen.

 

 

De link met PRCHT

PRCHT helpt je om patronen te doorbreken. Patronen waar je je vaak niet van bewust bent maar die remmend werken. Voor jou maar ook voor je team:

  • Je ervaart meer regie
  • Je krijgt meer en beter contact met jezelf en anderen
  • Jij en je team worden weerbaarder en krachtiger

Patronen doorbreken kan alleen vanuit bewustzijn. Dat is spannend en zeker niet makkelijk.

Wil je weten wat PRCHT voor jou en/of jouw medewerkers kan betekenen? Klik dan HIER.